Príprava materskej tinktúry


Najprv sa musia zo základných látok pripraviť tzv. matičné tinktúry, teda roztoky, ktoré obsahujú všetky účinné látky budúceho lieku.

Z látok rastlinného alebo živočíšneho pôvodu sa pripravujú macerovaním v alkohole. Vybraná rastlina (napr. harmanček, jasmín a pod.) sa zvyčajne v čerstvom, občas aj v sušenom stave vloží do nádoby zo skla alebo nehrdzavejúcej ocele a počas 10 až 30 dní sa namáča a premiešava. Po uplynutí potrebnej doby sa zmes vyžmýka pomocou hydraulického lisu a prefiltruje. Podobne prebieha proces aj pri živočíšnych látkach ( napr. včely, niektoré hadie jedy a pod.)

V prípade, že základná látka nie je rozpustná vo vode alebo alkohole (ide predovšetkým o niektoré minerály alebo chemické zlúčeniny), podlieha najprv tzv. triturácii, teda treniu, pri ktorom je postupne rozomletá na veľmi malé čiastočky a zmiešaná s laktózou. Keď dôjde k takému stupňu rozomletia a rozriedenia laktózou, že je možné pripravenú zmes rozpustiť, pracuje sa s pripraveným roztokom podobne ako s rozpustnými látkami.